Arcasu'

Noi scriem tot ce ai de spus!

Dan Chişu şi-a lansat un nou roman

Eveniment editorial notabil în seara de 12 decembrie, în Sala de Festivităţi a Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati”. Unul dintre cei mai cunoscuţi brăileni în ţară, scriitorul şi omul de televiziune Dan Chişu, a adus cititorilor săi un nou roman – “Garsoniera din pădurea de macarale”, apărut recent la Editura Dakino.

Aşa cum a remarcat şi gazda evenimentului, directorul Bibliotecii, Rodica Drăghici, Dan Chişu se află la a doua ispravă literară şi la a doua lansare de carte la Brăila, în acelaşi loc: Biblioteca Judeţeană. Invitat să prezinte publicului volumul, criticul literar Andrei Grigor a început prin a sublinia că între prima carte a autorului, “Singur sub duş” (un mare succes pe piaţa editorială) şi noul roman, “Garsoniera din pădurea de macarale”, nu există nicio legătură. Apoi a continuat: “La apariţia romanului «Singur sub duş» reacţia mea a fost una de surpriză. De data aceasta reacţia este una de confirmare, ceea ce se promitea în urmă cu doi ani, se confirmă acum. Acest nou roman indică o altă stare de conştiinţă a autorului. La nivelul evenimentelor epice nu trebuie să vă aşteptaţi la senzaţional. Nu lipsesc scenele tari şi nici limbajul tare, dar acestea sunt construite în aşa manieră încât să devină caracterizante. Sub aparenţa evenimentelor simple se ascunde un tâlc. Nu mă grăbesc să-l dezvălui, dar el se găseşte undeva în prelungirea semnificaţiei pe care o are nuvela kafkiană «Colonia penitenciară»”.

Andrei Grigor a încheiat, arătând că personajele din “Garsoniera” lui Dan Chişu sunt urmărite de o justiţie invizibilă şi de un profund sentiment de vină, personajele romanului “fiind pândite de vină”.

Sensul ultim al scrierii nu poate fi descifrat, mai cu seamă că nici naratorul n-ar putea să-l indice. Mai mult, Dan Chişu lasă cititorului un final deschis, sugerând mai multe variante posibile de încheiere.

Protagonistul serii literare, Dan Chişu, a adăugat: “Dacă primul roman, «Singur sub duş», s-a vândut în treizeci de mii de exemplare, fiind un real succes, de data aceasta am dorit să scot o carte ternă (pornind chiar de la copertă), o carte sobră care să nu atragă atenţia cu nimic. «Garsoniera din pădurea de macarale» este un roman construit într-o spirală a relativităţii adevărului, este o poveste care se transformă de la o relatare la alta”.

La finalul întâlnirii, provocat de cititotrii prezenţi, Dan Chişu a vorbit despre pasiunea sa – gastronomia şi despre proiectele sale de televiziune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *