Arcasu'

Noi scriem tot ce ai de spus!

Fereşte-ne Doamne de… prieteni!

Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie. Sunt succese care te înjosesc şi înfrângeri care te înalţă. Euforia izbânzii imediate poate fi rapid înlocuită cu coborâri abrupte şi uneori chiar definitive.

De puţină vreme, în jurul nostru se desfăşoară un adevărat război, părţile implicate având fiecare partea sa de dreptate. Nu despre adevărul unuia sau al altuia vreau să vorbesc, ci despre aşa zisele “victime colaterale”, vinovaţii fără vină ai războaielor mai mici sau mai mari.

Implicarea, fără cerere, a unor oameni de o moralitate incontestabilă, într-o luptă care nu e a lor, nu poate provoca decât presiuni, tensiuni, disensiuni şi orice fel de “…siuni” mai există pe lumea aceasta.

Rezolvarea unui conflict poate lua forme multiple, de la conciliere amiabilă, la luptă dreaptă pe câmpul de bătălie. În Evul Mediu, de pildă, împăraţii chinezi îşi disputau teritorii şi destine de popoare în faţa tablei de GO, cu inteligenţă şi fără vărsare de sânge, chiar dacă în spatele lor, aşteptau, încordaţi şi gata de atac, sute de mii de “şaolini”, “karatişti” sau “kung-fu-işti”. Dintre toate artele marţiale existente la vremea respectivă, ei o alegeau pe cea mai puţin violentă, “şahul chinezesc”, cum mai este cunoscut GO-ul.

Inteligenţii se împart în două categorii: buni şi răi. Proştii se împart numai într-una: răi. A fi inteligent înseamnă a folosi şi inteligenţa altora. De aceea ne permitem să dăm sfaturi în acest caz: există bătălii pe care e bine să le ocoleşti; nu din teama că le-ai putea pierde, ci pentru că ai deveni ridicol câştigându-le. În orice victorie există învinşi, de cele mai multe ori nevinovaţi şi neputincioşi. De asta spunem că şi în cazul în care ai dreptate, greşeşti profund: încercând să construieşti ceva, nu faci decât să dărâmi ce a fost deja construit. Bine ne pot face numai unii oameni; rău ne pot face toţi.

La final, o rugăminte: nu împuşcaţi arcaşii de serviciu de astăzi! Ei nu sunt decât soldaţi luaţi cu arcanul la oaste… Şi ţineţi minte: a fi lider nu e o meserie, e un merit! Week-end liniştit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *